Mikä Metsä meissä?

Suomen kieli on täynnä metsään liittyviä sanontoja ja vertauskuvia. Yksityiskohtiin tarttuva henkilö ei näe metsää puilta. Kun jokin asia tai projekti jää junnaamaan paikalleen tai asiasta ei saatu uutta tietoa, sanotaan, ettei päästy puusta pitkälle. Vielä huonommin menee, kun ollaan hakoteillä, jokin homma menee päin honkia tai rytinällä metsään.

Jos vanhoja sananlaskuja on uskominen, metsä on paikka, josta ei hyvää seuraa. Kuitenkin suomalaisessa taiteessa metsä esitetään useimmiten myönteisessä ja idyllisessä valossa. Kirjallisuudessa niin Aleksis Kiven kuin Arto Paasilinnankin sankarit karkaavat metsään, kun paha maailma uhkaa. Runoilijat ovat kuvanneet metsää turvallisena sylinä ja kehtona ja moni suomalainen puhuu metsästä kirkkonaan, paikkana, jossa voi kokea pyhyyttä ja rauhaa.

Elämme metsän ympäröiminä monessa mielessä. Metsä näkyy niin suomalaisten historiassa, kulttuurissa kuin arjessa. Suomi on Euroopan metsäisin maa; yli 70 prosenttia Suomen pinta-alasta on metsää ja puolet suomalaisista asuu alle 500 metrin päässä metsästä. Onkin sanottu, että suomalaiset ovat metsäkansaa, ihmisiä, joilla on erityinen suhde metsään. Toisaalta myös sanotaan, että Suomi elää metsistään. Useimmat ajattelevat, että metsällä on itseisarvo, mutta taloudellisen edun tavoittelussa se usein unohdetaan.

Kuva Päivi Kahila

 Suomi 100 -juhlavuoden teema

Metsä meissä on Helsingin työväenopiston Suomi 100 -juhlavuoden hanke. Syksyllä 2016 käynnistyneen hankkeen tavoitteena on tutkia vuoden ajan metsää ja suomalaisuutta sekä metsäkurssien opiskelijoiden ja opettajien omaa suhdetta metsään. Hanke huipentuu 1.-2.12. 2017, jolloin metsäteemaiset kurssit toteuttavat Metsäfestivaalin Opistotalolla.

Metsä meissä -teeman lähtökohtana on näkemys suomalaisista metsäkansana ja ihmisinä, joilla on erityinen suhde metsään. Mihin näkemys perustuu ja toisaalta miten metsä näyttäytyy meille nykysuomalaisille ovat niitä kysymyksiä, joita kursseilla haastetaan.

 

Tehdään METSÄ! -kirjoitus- ja valokuvauskurssit dokumentoivat hanketta Metsä meissä -blogissa

Metsä meissä -hankkeen kantavana voimana toimivat Tehdään METSÄ! kirjoituskurssi, Tehdään METSÄ!valokuvauskurssi sekä Näyttelijä nykyteatterissa -kurssi. Kurssit ovat aloittaneet metsäntutkimuksensa syyskuussa 2016. Nämä kurssit dokumentoivat hanketta Metsä meissä-blogissa sekä tuottavat vuoden mittaan erilaisia tapahtumia, esityksiä ja näyttelyitä. Kurssit jatkuvat joulukuulle 2017, jolloin ne toteuttavat yhdessä 7 muun kurssin kanssa esityksen Metsä meissä- festivaaleilla.

 

Kuva Marit Henriksson

Yli 70 metsäteemaista kurssia ja luentoa

Kevätlukukaudella 2017 Helsingin työväenopistossa järjestettiin 73 metsäteemaista luentoa tai kurssia. Metsä oli esillä niin kotitalouden villivihanneskurssilla kuin yhteiskunnallisten aineiden luontofilosofian luennoilla. Metsäteemaisille kursseille osallistui satoja opiskelijoita. Metsä näkyi myös Maunula-talon avajaisviikolla 30.1.-4.2.2017 ja työväenopiston Teatteriviikolla 4.-10.5.2017. Lisäksi työväenopiston eri toimipisteissä järjestettiin useita kuvataiteen ja valokuvauksen metsäteemaisia näyttelyitä, sekä valokuvaajien ja kirjoittajien yhteiset näyttelyt Metsä meissä ja Siellä männyt huojuivat.

 

Monialainen ja ilmiölähtöinen hanke

Metsä meissä  onkin ainutlaatuinen aikuisopetuksen piirissä toteutettava monialainen ja ilmiölähtöinen hanke, joka toimii Helsingin työväenopiston ilmiöpohjaisen ja ainealojen rajat ylittävän opetuksen sekä opetuksen suunnittelun pilottihankkeena. Projekti mahdollistaa opiskelijan keskittymisen pitkäjänteisesti oman luontosuhteen pohtimiseen ja syventämiseen, sekä luontosuhteen artikuloimisen taiteelliseksi teoksi.

 

Syksyn 2017 päätapahtumat

Syksyn 2017 Metsä meissä -hankkeen päätapahtumia ovat Metsäsymposium 23.9.2017 ja Metsäfestivaali 1.-2.12.2017. Tapahtumat järjestetään Opistotalolla ja niihin on vapaa pääsy. Tapahtumien ohjelma julkaistaan alkusyksystä.

 

Lisätietoja hankkeesta ja yhteistyöstä:

Katariina Kaarlela, metsameissa(at)gmail.com
Ulla Tarvainen, ulla.tarvainen(at)hel.fi, puh. 09 310 88523

Lisätietoja metsäkursseista:

http://www.hel.fi/www/sto/fi/luennot-ja-tapahtumat/suomi-100-metsa-meissa/

Mainokset