Tehdään metsä! – kirjoitus- ja valokuvauskurssit

Metsä meissä -hankkeen kantavana voimana toimivat Tehdään METSÄ! kirjoitus- ja Tehdään METSÄ!valokuvauskurssit. Syyskuussa 2016 käynnistyneet kurssit tuottavat materiaalia – ideoita, kirjoituksia ja valokuvia – jota hyödynnetään syksyn 2017 suurproduktiossa, työväenopiston ainealojen yhteisessä metsäesityksessä. Lisäksi kurssit dokumentoivat Metsä meissä -hanketta ja julkaisevat blogissa.

Tehdään METSÄ! –kirjoitus- ja valokuvauskurssit perustettiin yhteistyökursseiksi, jotka tekevät yhdessä retkiä ja toteuttavat yhteisiä projekteja. Kurssit tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden osallistua monitaiteiseen projektiin sekä keskittyä pitkäjänteisesti oman luontosuhteen pohtimiseen ja sen artikuloimiseen näkyväksi taiteelliseksi teoksi.

 

 

Kirjoittajat ja valokuvaajat toteuttavat vuoden aikana sekä omia että yhteisiä projekteja. Syksyn 2016 ensimmäinen yhteinen iso  projekti oli Metsä meissä -näyttelyn toteuttaminen. Näyttelyssä oli esillä valokuvaajien ottamia muotokuvia kirjoittajista ja toisista valokuvaajista sekä kirjoittajien Metsä minussa -tekstejä. Projektin aiheena oli kunkin opiskelijan oman metsäsuhteen tarkasteleminen ja sen ilmentäminen kuviksi ja sanoiksi.

Syksyllä aloitettiin myös toinen  yhteinen, työnimellä 4XMuisto kulkenut projekti. Kirjoittajat saivat tehtäväkseen kirjoittaa metsään liittyvän muiston neljästä eri näkökulmasta tai neljällä eri tavalla. Tarkoituksena oli tutkia, miten kerrontatavan tai näkökulmahenkilön muutos vaikuttaa tapahtuman tulkintaan tai tunnelmaan ja miten jokainen kerta, kun muistellaan, muokkaa muistoa.

Kirjoittajien muistot annettiin valokuvaajille, jotka saivat vapaasti toteuttaa muistoista neljä omaa versiota. Yhteistyöstä syntyi moniääninen ja kerroksellinen muistikuvien ja tarinoiden mosaiikki, Siellä männyt huojuivat -näyttely  Teatteriviikolle 4.-10.5.2017. Kirjoittajien tekstejä myös luettiin nauhalle ja niistä koottiin muistelemisen prosessia noudattava ääni-installaatio.

 

 

Maunula-talon avajaisviikolla 30.1.2016 toteutettiin kaikille avoin Metsän kosketus -kirjoitus- ja valokuvaustyöpaja, jossa osallistujat saivat kuvauttaa itsensä valitsemiensa luonnonelementtien kanssa ja kirjoittaa metsämuistojaan.

Valokuvaustyöpajassa syntyi niin hienoja kuvia, että työpajoja on toteutettu sen jälkeen useampiakin. Käsikuvat -työnimellä kulkevan projektin tavoitteena on kuvata joulukuuhun mennessä 365 luonnon ja ihmisen kohtaamista. Kuvista kootaan näyttely Metsäfestivaalille ja näyttelykuvat  julkaistaan myös Metsä meissä -blogissa.

Kevään yksi suurista projekteista oli Helsingin työväenopiston Opistolaisyhdistyksen jäsenlehden Oppisviestin toteuttaminen. Opistolaisyhdistys lupasi Metsä meissä -hankkeen julkistamistilaisuudessa 30.11.2016 julkaista Metsä meissä -teemaisen Oppisviestin, jonka sisältö olisi metsäkurssilaisten tuottama. Lehden ilmestysajankohdaksi sovittiin elo-syyskuun vaihde 2017.

Lisäksi valokuvaajat osallistuivat Pohjoisen alueen valokuvauksen- ja kuvataidekurssien kevätnäyttelyyn. Kirjoittajien tekstejä oli esillä muun muassa Näyttelijä nykyteatterissa-kurssin Metsänpeitto-esityksessä sekä Karhumorsiamen Saunasavua ja aistimatkoja -performanssissa.

Kurssit jatkuvat joulukuulle ja osallistuvat sekä Metsäsymposiumin 23.9. että Metsäfestivaalin 1.-2.12. ohjelman tuottamiseen.

Mainokset