Tehdään metsä! – kirjoitus- ja valokuvauskurssit

 

Valokuvaajien ja kirjoittajien ensimmäinen yhteinen metsäretki 15.10.2016. Kuva Marko Tomperi.

 

Metsä meissä -hankkeen kantavana voimana toimivat Tehdään METSÄ! kirjoitus- ja Tehdään METSÄ!valokuvauskurssit. Syyskuussa 2016 käynnistyneet kurssit tuottavat materiaalia – ideoita, kirjoituksia ja valokuvia – jota hyödynnetään syksyn 2017 suurproduktiossa, työväenopiston ainealojen yhteisessä metsäesityksessä. Lisäksi kurssit dokumentoivat Metsä meissä -hanketta ja julkaisevat blogissa.

Tehdään METSÄ! –kirjoitus- ja valokuvauskurssit toimivat yhteistyökursseina, jotka tekevät yhdessä retkiä ja toteuttavat yhteisiä projekteja. Kurssit tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden osallistua monitaiteiseen projektiin sekä keskittyä pitkäjänteisesti oman luontosuhteen pohtimiseen ja sen artikuloimiseen näkyväksi taiteelliseksi teoksi.

 

Ghosts Of Fallen Leaves. Kuva Marko Tomperi

 

Metsä minussa

Kirjoittajat ja valokuvaajat toteuttavat vuoden aikana sekä omia että yhteisiä projekteja. Syksyn 2016 ensimmäinen yhteinen iso  projekti oli Metsä meissä -näyttelyn toteuttaminen. Näyttelyssä oli esillä valokuvaajien ottamia muotokuvia kirjoittajista ja toisista valokuvaajista sekä kirjoittajien Metsä minussa -tekstejä. Projektin aiheena oli kunkin opiskelijan oman metsäsuhteen tarkasteleminen ja sen ilmentäminen kuviksi ja sanoiksi.

 

Leena Laurikainen-Nuorteva. Kuvaaja Virpi Peltola

 

4XMuisto

Syksyllä aloitettiin myös toinen  yhteinen, työnimellä 4XMuisto kulkenut projekti. Kirjoittajat saivat tehtäväkseen kirjoittaa metsään liittyvän muiston neljästä eri näkökulmasta tai neljällä eri tavalla. Tarkoituksena oli tutkia, miten kerrontatavan tai näkökulmahenkilön muutos vaikuttaa tapahtuman tulkintaan tai tunnelmaan ja miten jokainen kerta, kun muistellaan, muokkaa muistoa.

 

Kuva Pertti Oittinen Annika Salmenlinnan tekstiin 4XMuisto.

 

Kirjoittajien muistot annettiin valokuvaajille, jotka saivat vapaasti toteuttaa muistoista neljä kuvallista versiota. Yhteistyöstä syntyi moniääninen ja kerroksellinen muistikuvien ja tarinoiden mosaiikki, Siellä männyt huojuivat -näyttely  Teatteriviikolle 4.-10.5.2017. Kirjoittajien tekstejä myös luettiin nauhalle ja niistä koottiin muistelemisen prosessia mukaileva ääni-installaatio.

 

Päivi Kahilan kuva Aira Salonimen tekstiin 4XMuisto.

 

Metsän kosketus

Maunula-talon avajaisviikolla 30.1.2016 toteutettiin kaikille avoin Metsän kosketus -kirjoitus- ja valokuvaustyöpaja, jossa osallistujat saivat kuvauttaa itsensä valitsemiensa luonnonelementtien kanssa ja kirjoittaa metsämuistojaan.

 

Metsän kosketus-työpaja Maunula-talon avajaiset 30.1.2017. Kuva Juha Kauppila.

 

Valokuvaustyöpajassa syntyi niin hienoja kuvia, että työpajoja on toteutettu sen jälkeen muun muassa Maailma kylässä -festivaalilla ja Helsinki päivänä Harakan saarella. Metsän kosketus  -projektin tavoitteena on kuvata joulukuuhun mennessä 365 luonnon ja ihmisen kohtaamista. Kuvista kootaan näyttely Metsäfestivaalille ja näyttelykuvat  julkaistaan myös Metsä meissä -blogissa.

 

Maailma kylässä-festivaali. Kuva Reima Heimonen.

 

Oppisviesti

Kevään 2017 suuria projekteja oli myös Metsä meissä -teemaisen Oppisviestin tuottaminen. Helsingin työväenopiston Opistolaisyhdityksen jäsenlehti Oppisviesti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa, ja syksyn 2017 numeron sisällöstä vastaavat lähes kokonaan Tehdään METSÄ! -kirjoitus- ja valokuvauskurssit. Zacharias Castrénin säätiö myönsi apurahan lehden painatuskuluihin. Lehti ilmestyi elokuun lopulla ja sitä voi noutaa muun muassa Opistotalolta Helsinginkatu 26.

 

 

Lisäksi valokuvaajat osallistuivat Pohjoisen alueen valokuvauksen- ja kuvataidekurssien kevätnäyttelyyn. Kirjoittajien tekstejä oli esillä muun muassa Näyttelijä nykyteatterissa-kurssin Metsänpeitto-esityksessä sekä Karhumorsiamen Saunasavua ja aistimatkoja -performanssissa.

 

Metsäfestivaali 1.-2.12.2017

Kurssit jatkuvat joulukuulle ja osallistuvat sekä Metsäsymposiumin 23.9. että Metsäfestivaalin 1.-2.12. ohjelman tuottamiseen. Tehdään Metsä -kirjoituskurssilaisten lukuvuoden 2016-2017 aikana kirjoittamien novellien, metsämuistojen, runojen ja laulujen pohjalta dramatisoitu Metsän koskettamat -esitys nähdään Metsäfestivaalilla 2.12. klo 18. Esityksen visualisoinnissa on hyödynnetty myös Tehdään Metsä-valokuvaajien kuvia.

 

Metsän koskettamat -esityksen ensimmäiset yhteisharjoitukset. Nuotion ääressä Teatteri Mellari, metsän olentoina I´m pro -tanssi-imprivisaation opiskelijoita. Kuva Pauliina Tuomikoski.

 

Tehdään Metsä-kurssit tuottavat Metsäfestivaalille neljä erilaista metsätyyppiä: Impivaaran, Pöpelikön, Hongiston ja Lehdon. Metsätyypeissä on esille kirjoittajien ideoimia Teltta-installaatioita.

 

Metsän koskettamat -esityksen kuvaukset Nuuksiossa. Kuva Leena Laurikainen-Nuorteva.

Mainokset